SearchSitemap
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

Verzorging van het gezicht


Psoriasisplekken al dan niet verbergen


Psoriasis op het gezicht komt vrij zelden voor in vergelijking met psoriasis op het lichaam of op de hoofdhuid. Alleen al om esthetische redenen zijn patiënten geneigd om zo snel mogelijk een behandeling te starten. Er is een natuurlijke drang om afstotelijke rode plekken te verbergen, desnoods gewoon met haar. Toch is het beter de huid bloot te stellen aan licht en lucht om de plekken te helpen genezen.
Zodra de voorgeschreven medicatie is aangebracht, kunnen de plekken nog gecamoufleerd worden met make-up. Het verdient echter aanbeveling het gebruik van make-up te beperken zodat de huid zoveel mogelijk kan ademen.

Een psoriatische gezichtshuid wassen


Gebruik niet-irriterende, zachte huidverzorgingsproducten met een speciale formule voor gevoelige huid.
Maak er een gewoonte van de huid droog te deppen in plaats van droog te wrijven.
Gebruik daarna een vochtinbrengende crème. Dat is vooral belangrijk in de winter en wanneer de lucht droog is, aangezien de huid hierdoor uitdroogt.
Merkt u een dun laagje dode huidcellen op wenkbrauwen en wimpers, dan kunt u de ontsteking tijdelijk verzachten door drie of vier keer per dag een in warm zoutwater gedrenkte doek aan te brengen. Vergeet niet de huid te drogen nadat u het zoutwater hebt aangebracht.

Een psoriatische gezichtshuid scheren


Wij raden aan elektrisch te scheren. Dit irriteert de huid minder dan manueel scheren.

Voorzorgsmaatregelen voor thuis en op het werk


Droge lucht en gebrekkige ventilatie doen een psoriasishuid geen deugd. Ook blootstelling aan rook of chemische dampen kan de ontsteking verergeren. Voorzichtigheid is voorts geboden bij gebruik van oliën (voedingsbereidingen en industrieel) die in contact kunnen komen met de huid.
In uw eigen huis zijn deze voorzorgsmaatregelen gemakkelijk te nemen. (Doe dat dan ook met zorg, zeker als u vuil huishoudelijk werk doet!) Op het werk is het allicht aan te raden deze voorzorgen uit te leggen aan baas en collega's om mogelijke problemen ter voorkomen.

Gezichtsbescherming met het oog op het weer


De huid van het gezicht is gevoelig. Als ze te lijden heeft van psoriasis, is ze nog veel gevoeliger dan normaal voor het weer, en heeft ze het nog moeilijker met temperatuursverschillen.
In de herfst en de winter kunnen wind en regen de huid uitdrogen. Breng daarom voordat u de woning verlaat een beschermende crème aan op uw gezicht, en draag een sjaal of een kap.
De hitte en het zonlicht van lente en zomer kunnen de ontsteking eveneens verergeren. Bij zeer zonnig weer vermijdt u best directe blootstelling aan zonlicht, om zonnebrand te verkomen. Vooral tijdens een opflakkering van de aandoening gebruikt u op uw gezicht een geschikte beschermende crème, liefst een totale sunblock.
Behalve tijdens een opflakkering kan gematigde blootstelling aan zonlicht echter een helende invloed hebben op psoriasisplekken.


Belangrijk

  • Psoriasis tast normaal niet het hele gezicht aan. Indien de plekken zich over uw hele gezicht uitbreiden, is er mogelijk een andere oorzaak dan psoriasis. Een specialist moet de diagnose eventueel corrigeren en indien nodig de behandeling aanpassen.
E-mail dit naar een vriend Afdrukken Naar boven Voeg toe aan Disclaimer
Søgaard & Co. - Mere web for pengene