Makkelijk maaltijden aan huis voor ouderen

We nemen steeds minder de tijd om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Snelle recepten, warme maaltijden aan huis: het is enorm populair. Juist ook bij ouderen die niet altijd meer in staat zijn om zelf hun potje te koken. In deze blog vind je meer informatie over de mogelijkheden van seniorenmaaltijden aan huis.

Steeds meer ouderen in Nederland

Nederland vergrijst: er zijn steeds meer ouderen in ons land. Veel ouderen willen graag lang thuis blijven wonen. Natuurlijk met hulp waar nodig. Een knelpunt is het zelf koken. Wanneer je niet meer zelf kunt koken, wordt je opeens een stuk afhankelijk van anderen. Een maaltijdservice kan hier uitkomst bieden. Dit is een speciale service die (warme) maaltijden bij ouderen thuisbezorgd. Er zijn in Nederland tal van aanbieders. Via Maaltijdbutler kan je aanbieders van maaltijden aan huis vergelijken.

Tafeltje dekje, koelvers of vriesvers

In Nederland onderscheiden we in grote lijnen 3 soorten maaltijden: tafeltje dekje, koelverse maaltijden en vriesverse maaltijden. Hieronder vind je per type maaltijd kort meer info.

Tafeltje dekje

Dit is een zeer populaire vorm van maaltijden aan huis die we al jarenlang kennen. Het kenmerk van tafeltje dekje is dat de maaltijden warm aan huis worden bezorgd. Ouderen hoeven zelf dus niets meer te doen. Nadeel is dat ze niet zelf het moment van eten kunnen bepalen. Dit is afhankelijk van het moment van bezorging.

Koelverse maaltijden

Dit zijn maaltijden die dagvers worden gekookt en een aantal dagen (3 tot 6) houdbaar zijn in de koelkast. De smaak is top, de versheid is heel goed. Er zijn verschillende landelijke aanbieders die dergelijke maaltijden aanbieden. Gezien de beperkte houdbaarheid moet de bezorger vaak 2 momenten in de week langskomen. Zie ook: hoe lang blijven kliekjes goed?

Vriesverse maaltijden

Dit zijn maaltijden die direct na bereiding worden ingevroren in een grote vriestunnel. Het voordeel? De maaltijden zijn maandenlang houdbaar in de vriezer. Je moet daarvoor wel voldoende ruimte hebben in de vrieskist. Het nadeel van diepvriesmaaltijden is dat de smaak wat minder is vergeleken met tafeltje dekje en koelverse maaltijden.